Gezichtsrimpels – Hoe ze er komen & hoe je er vanaf kunt komen

Alle gezichtsrimpels worden op een zelfde soort manier gevormd en dat heeft allemaal te maken met de veroudering van de huid. De eerste rimpels kunnen zelfs al rond de leeftijd van 20 jaar verschijnen. Dit zijn dan bijvoorbeeld vaak lachrimpels. Dat komt omdat de rimpels onlosmakelijk verbonden zijn met de gelaatsuitdrukking. Er zijn fijne lijntjes op onze gezichten, maar de rimpels zijn veel beter zichtbaar omdat ze grotere delen van het gezicht aantasten. Waarom ontstaan ze en hoe kun je ze aanpakken?

Gezichtsrimpels – oorzaken

Wanneer we ouder worden, produceert ons lichaam minder collageen en elastine; de hoeveelheid hyaluronzuur (een natuurlijke vulstof die zorgt voor veerkracht en elasticiteit) in huiddruppels. Daarom begint de huid te verzakken, terwijl het oppervlak van de huid begint te plooien en ruw wordt. Onze leeftijd is niet de enige oorzaak van rimpels. Genetische aanleg, levensstijl, dieet, stress en drugs zijn daar ook verantwoordelijk voor.

Gezichtsrimpels & soorten

De meest voorkomende gezichtsrimpels zijn:

 • de leeuwenrimpel – op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen;
 • nasolabiale plooien – van de neusplaten tot en met de hoeken van de lippen;
 • Marionetlijnen – verticale lijnen tussen de kin en de wangen;
 • oogrimpels – onder de oogwallen die worden gevormd door het verlies van elasticiteit in de oogspier.

Hoe vertraag je het ontstaan van rimpels?

Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om te voorkomen dat de rimpels te vroeg ontstaan. Met een beetje je best doen kun je de rimpels die je al hebt best goed verbergen. Hoe doe je dat? Sommige esthetische geneeskundige ingrepen (hyaluronzuurvullers, lipovulling, laser, draadlifting) geven ongetwijfeld de snelste effecten, maar zijn vaak zeer prijzig. We kunnen ook elke dag iets aan rimpels doen. Hier zijn de meest effectieve methoden om rimpels tegen te gaan:

 1. Hoe je van je gezichtsrimpels af kunt komen – doe gezichtsyoga & lichaamsbeweging
  Aangezien het gezicht is opgebouwd uit spieren, kunnen de juiste oefeningen de ovale, elasticiteit, veerkracht en strakheid van het gezicht opvallend verbeteren. Regelmatige yoga of oefeningen en massage zijn een van de meest spectaculaire manieren om rimpels te bestrijden. Een fit gezicht is een jong gezicht dat onaangetast blijft door verslapte wangen, rimpels en vouwen.
 2. Hoe je van gezichtsrimpels af te komen – stoppen met roken
  Sigaretten roken is schadelijk voor je gezondheid en veroorzaakt veel ziekten – dat weten we allemaal. Weinig mensen beseffen echter dat sigaretten onherstelbare schade toebrengen aan collageenvezels en dat wanneer je aan een sigaret hijst, je nasolabiale plooien ‘bouwt’ – dat is de reden waarom ze bekend staan als de rimpels van de roker. Als je een jeugdige en stevige huid zonder rimpels wilt hebben – dan moet je stoppen met roken.
 3. Hoe je van gezichtsrimpels kunt afkomen – breng producten met een hoge SPF aan
  De zon vernietigt onomkeerbaar de bronnen van collageen in de huid en draagt bij aan de fotoveroudering en daarom kun je maar beter niet al te lang in de zon liggen. Veel zonnebaden en blootstelling aan schadelijke straling behoren tot de meest voorkomende oorzaken van rimpels. Als je de zon in gaat – moet je altijd zonnebrand met een hoge SPF-vochtverzorging opdoen.
 4. Hoe je te ontdoen van gelaatsrimpels – gebruik geschikte huidproducten
  De stoffen die je op je gezicht ‘aanbrengt’ hebben een enorme invloed op de toestand van de huid. Zorg ervoor dat jouw gezichtscrèmes een rijke samenstelling hebben en volop anti-verouderingsingrediënten bevatten (hyaluronzuur, vitamine E en C, retinol, co-enzym Q10).
 5. Hoe je te ontdoen van gezichtsrimpels – je huid hydrateren
  Hydratatie is de basis voor een mooie, gladde en elastische huid die niet verslapt. Daarom is hyaluronzuur zo belangrijk in cosmetica – het is in staat om hetzelfde vochtgehalte te behouden en bindt zelfs 250 watermoleculen tegelijk. Je krijgt een grote vochtboost door de hele dag door veel mineraalwater te drinken. Het is een slokje voor de gezondheid en de jeugdigheid van het hele lichaam.
 6. Hoe je te ontdoen van gezichtsrimpels – pak een schoonheidsslaapje mee
  Slaap is een natuurlijk herstelproces dat ook de huid beïnvloedt. Tijdens de slaap vinden veel essentiële processen plaats, die overdag nooit zo krachtig zouden zijn. Daarom is de huid direct na het ontwaken zo glad, stevig en fris. Slaap is een van de beste dingen voor de huid en dus moet je proberen om minimaal 7-8 uur per dag te slapen. Ga ook altijd naar bed na het verwijderen van make-up. Breng ’s avonds ook altijd een rijk anti-verouderingsserum en/of een natuurlijke revitaliserende gezichtsolie aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.