Kom voorgoed van comedonaal acne af!

Wat is comedonaal acne?

Comedonaal acne of comedonenacne is een soort acne dat wordt veroorzaakt door een verstopping van de talgklieren in het gezicht. Tegenstelling tot andere soorten acne, zoals pustules en cysten, zorgen comedonen vaak voor een milder uiterlijk. Comedonen presenteren zich als kleine, witachtige of zwarte knobbeltjes op de huid, die vaak worden gekenmerkt door mee-eters. Ze worden ook wel open comedonen of mee-eters genoemd. Uw dermatoloog kan een behandeling voor u samenstellen als u comedonaal acne heeft.

Wat veroorzaakt comedonaal acne?

Comedonaal acne wordt veroorzaakt door talgklieren die zijn verstopt met olie, dode huidcellen en bacteriën. Deze verstoppingen veroorzaken mee-eters en comedonen. De oorzaken van de verstoppingen zijn:

 • Verhoogde talgproductie – een overmatige hoeveelheid olie kan de talgklieren verstoppen.
 • Verhoogde afscheiding van dode huidcellen – wanneer de huidcellen niet regelmatig worden afgescheiden, kan dit leiden tot acne.
 • Bacteriën – bacteriën die de verstoppingen veroorzaken kunnen leiden tot comedonaal acne.
 • Hormonen – veranderingen in hormonen, zoals tijdens de puberteit, de zwangerschap of bij ziekte, kunnen leiden tot een toename in talgproductie.

Wat zijn de behandelingen voor comedonale acne?

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor comedonaal acne. De meest voorkomende opties zijn:

 • Topische retinoids – topische retinoids kunnen helpen bij het verminderen van de talgproductie en de groei van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de verstopping van de talgklieren.
 • Topische antimicrobiële middelen – topische antimicrobiële middelen zoals benzoylperoxide, kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de verstopping van de talgklieren.
 • Chemische peeling – een chemische peeling kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen die de talgklieren verstoppen.
 • Lasertherapie – lasertherapie kan helpen bij het verminderen van de talgproductie en het bestrijden van bacteriën.
 • Dieetaanpassingen – sommige voedingsmiddelen kunnen er voor zorgen dat de talgproductie wordt verhoogd, waardoor acne kan optreden. Het is dan ook belangrijk om een gezond dieet te volgen dat helpt bij het verminderen van de talgproductie en het voorkomen van acne.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn ook verschillende stappen die u kunt nemen om uw risico op het ontwikkelen van comedonaal acne te verminderen. Deze omvatten:

 • Gebruik een milde, niet-comedogene reiniger – kies voor een reiniger die niet te aggressief is en geen irriterende ingrediënten bevat.
 • Verminder het aantal producten dat u op uw gezicht aanbrengt – het gebruik van te veel producten op uw gezicht kan de verstopping van de talgklieren verergeren.
 • Gebruik geen harsen of loofah-sponsen – het harsen of het gebruik van loofah-sponsen kan de gezonde huid beschadigen en het risico op het ontwikkelen van acne verhogen.
 • Verminder stressniveaus – het verlagen van stressniveaus kan helpen bij het voorkomen van acne flare-ups.
 • Verminder de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen – blootstelling aan schadelijke stoffen zoals sigarettenrook kan het risico op het ontwikkelen van acne verhogen.

Samenvatting

Comedonaal acne is een mildere vorm van acne die wordt veroorzaakt door de verstopping van de talgklieren. Er zijn verschillende behandelingsopties, zoals topische retinoids, antimicrobiële middelen, chemische peelings en lasertherapie. Daarnaast zijn er ook een aantal stappen die u kunt nemen om het ontwikkelen van comedonaal acne te voorkomen. Als u acne ontwikkelt, kunt u het beste contact opnemen met een dermatoloog om een geschikte behandeling te bespreken.